Purjehduskoulutusta yli 20 vuoden kokemuksella

TURVALLISUUS - MUKAVUUS - OPPIMINEN

Tutkinnot

Tutkintojärjestelmän tarkoituksena on tarjota purjehtijoille mahdollisuus hankkia kansallisesti ja kansainvälisesti pätevä todistus purjehdusosaamisesta. Tutkinnosta tehdään merkintä Veneilijän kansainväliseen suorituskirjaan, jossa tutkinnon taso on selitetty suomen lisäksi sekä ruotsiksi että englanniksi.

Vapaaehtoinen purjehdustutkinto – saaristopäällikkötutkinto - kelpaa pätevyyden osoittamiseksi veneilytaidosta, kun ollaan hankkimassa Liikenteen turvallisuusvirastosta Kansainvälistä huviveneen kuljettajan pätevyyskirjaa tai Todistusta vuokraveneen kuljettamiseksi.

Kun venettä vuokrataan joko täällä kotimaassa tai ulkomailla, joutuu vuokraaja todistamaan pätevyytensä aluksen päälliköksi. Maakohtaiset ja vuokraamokohtaiset määräykset vaihtelevat. Joissakin tapauksissa Suomessa suoritettu purjehdustutkinto riittää sinällään. Joka tapauksessa varma ratkaisu on hankkia Kansainvälinen huviveneen kuljettajan pätevyyskirja.

Johtava periaate on avoimuus ja joustavuus. Voit aloittaa miltä tasolta tahansa. Mitään kursseja tai tutkintoja ennakkosuorituksina ei tarvita lukuun ottamatta ensiapu- ja VHF-suorituksia tietyillä tutkintotasoilla. Pääasia on, että olet hankkinut taitosi ja osaamisesi jollakin tavalla.

Suomessa huvikseen purjehtiva ei tarvitse mitään pakollisia "ajokortteja". Tämä pätee alle 24 m pitkiin aluksiin.

Saaristopäällikkö-, rannikkopäällikkö- tai avomeripäällikkötutkinnon suoritus osoittaa purjehdus- ja veneenkäsittelytaitosi kansainvälistä huviveneen kuljettajan pätevyyskirjaa varten. Jos tutkintosi suoritettiin veneellä, jossa on sisämoottori, niin silloin tutkinto osoittaa myös moottoriveneen käsittelyyn tarvittavat taidot.

(Lähde: www.purjehduksenopettajat.fi; 2011)

Saaristopäällikkötutkinto

Tutkinnossa arvioidaan tutkintoon osallistuvan purjehduksen perustaitoja. Perämiestutkinnon hyväksytysti suorittanut osaa "käyttää purjevenettä" suotuisissa olosuhteissa saaristossa päiväsaikaan.

Lue lisää...

Rannikkopäällikkötutkinto

Tutkinto on tarkoitettu itsenäisesti venettä käyttävän henkilön purjehdustaitojen arvioimiseksi. Rannikkopäällikkötutkinnon hyväksytysti suorittanut henkilö pystyy taitojensa ja hankkimansa kokemuksen perusteella tekemään turvallisia retkipurjehduksia saaristossa ja rannikon läheisyydessä.

Lue lisää...

Avomeripäällikkötutkinto

Tutkinto on tarkoitettu arvioimaan tutkittavan taitoja Suomesta Itämerelle ja kauemmaksikin suuntautuvia purjehdusretkiä silmällä pitäen. Avomeripäällikkötutkinnossa tutkittavan on hallittava veneen käsittely kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa päivällä ja ja yöllä sekä moottorilla että purjein.

Lue lisää...